Składniki:
- skórka z grejpfruta
- 1 płatek żelatyny
- 100 ml wody
- 400 ml soku grejpfrutowego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
Przyrządzenie:
- Z umytego grejpfruta zdjąć skórkę.
- Płatek żelatyny włożyć do zimnej wody i zostawić na 10 minut. Odsączyć, włożyć do 10 ml gorącej wody i podgrzewać tak długo, aż się rozpuści.
- Grejpfruty rozpołowić i wycisnąć z nich sok. Zmieszać go z rozpuszczoną żelatyną. Od czasu do czasu lekko zamieszać.
- Miksować sok cytrynowy, cukier i jajka do uzyskania białej masy. Wymieszać z nią sok owocowy.
- Ubić śmietanę na sztywno, starannie zaciągnąć nią krem. Przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
1 komentarz:
Myślę tak sobie,ze greipfrut jest niedocenianym owocem a jest taki zdrowy i pyszny. Ciekawy deserek :)
Prześlij komentarz