poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Krem grejpfrutowy

Składniki:
  • skórka z grejpfruta
  • 1 płatek żelatyny
  • 100 ml wody
  • 400 ml soku grejpfrutowego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
Przyrządzenie:
  1. Z umytego grejpfruta zdjąć skórkę.
  2. Płatek żelatyny włożyć do zimnej wody i zostawić na 10 minut. Odsączyć, włożyć do 10 ml gorącej wody i podgrzewać tak długo, aż się rozpuści.
  3. Grejpfruty rozpołowić i wycisnąć z nich sok. Zmieszać go z rozpuszczoną żelatyną. Od czasu do czasu lekko zamieszać.
  4. Miksować sok cytrynowy, cukier i jajka do uzyskania białej masy. Wymieszać z nią sok owocowy.
  5. Ubić śmietanę na sztywno, starannie zaciągnąć nią krem. Przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

1 komentarz:

kuchennefascynacje pisze...

Myślę tak sobie,ze greipfrut jest niedocenianym owocem a jest taki zdrowy i pyszny. Ciekawy deserek :)