środa, 1 sierpnia 2012

Porady na udane wypieki


Porady na udane wypieki 
Spód do tortu
  • Biszkopt przeznaczony na spód tortu najlepiej upiec dzień wcześniej, aby łatwiej pokroić ciasto na cienkie krążki.
  • Jeśli wierzch biszkoptu jest wypukły można użyć krążek ze spodu biszkoptu, który jest idealnie płaski.
  • Jeżeli na wierzchu biszkoptu zrobią się fałdy trzeba wyłożyć ciasto do góry dnem na deskę, po 15 minutach odwrócić formę. Powierzchnia powinna być idealnie równa.
  • Do przekrojenia spodu można użyć mocnej nici. Okręcamy nic wokół placka, końce krzyżujemy i zaciskamy pętle.
Dobór mąki
  • krupczatka - do ciast kruchych, półkruchych
  • pszenna wymieszana z krupczatką - ciasta drożdżowe i smażone
  • mąka tortowa - do ciast, babek, biszkoptów, tortów
  • mąka pszenna wymieszana z żytnią - pierniki, pieczywo
  • mąka pszenna wymieszana z ziemniaczaną - biszkopty
Przygotowanie formy
  • ciasto drożdżowe - wysmarować formę tłuszczem (masłem lub margaryna)
  • ciasto kruche - posypać formę mąką, bez tłuszczu
  • ciasto półkruche - wysmarować formę tłuszczem
  • ciasta ucierane - wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą
  • pierniki - wysmarować tłuszczem, wyłożyć natłuszczonym pergaminem i oprószyć mąką
  • biszkopty - wysmarować formę tłuszczem, wyłożyć pergaminem i wysypać bułką tartą lub mąką
Piana z białek
  • piana ubije się szybko jeśli dodamy szczyptę soli 
  • pianę z białek szybciej ubije się na sztywno w głębokim naczyniu
  • białka powinny być schłodzone
  • białka powinno się ubijać w odpowiednim tempie, na początku wolno, potem szybko 
Drożdże
  • świeżość drożdży sprawdzamy przez wrzucenie kawałka do gorącej wody. Jeśli są świeże- wypłyną na powierzchnię, jeśli zepsute - zostaną da dnie naczynia.
  • zwietrzałe, stare drożdże nie mają zdolności fermentacyjnej i ciasto nie wyrasta.

Brak komentarzy: