czwartek, 8 listopada 2012

Szarlotka z kruszonką


Składniki

  • mąka 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka (np. Marsyl)
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 2 sztuki
  • jabłka 2 kg
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon 2 łyżeczki

do jabłek

  • cukier 0.5 szklanki

Sposób przyrządzenia

Składniki na ciasto połączyć na stolnicy i dobrze zagnieść. Wyrobić ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blasze. Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, zasmażyć z cukrem i cynamonem na złoty kolor. Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Ciasto z zamrażarki wyjąć i na tarce o grubych oczkach zetrzeć na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Po ostygnięciu posypać pudrem.

3 komentarze:

Anula pisze...

Jak ja uwielbiam jabłeczniki, poproszę kawałek do kawki:)

Bożena pisze...

Ja też uwielbiam..
Zapraszam do zabawy
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/1010-liebster-award.html

Anonimowy pisze...

musisz napisać ktore to składniki s\na ciasto a które na jabłka