piątek, 3 sierpnia 2012

Ognisty suflet niespodzianka

Składniki:
  • 1 opakowanie lodów waniliowych
  • 10 biszkoptów
  • 12 dag cukru
  • 6 białek
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dag płatków migdałowych
  •  8 wiśni kandyzowanych
  • 4 szklanki nalewki malinowej
  • 4 dag cukru pudru 
Przyrządzenie:
  1. Żaroodporną miskę wyłożyć biszkoptami. Pokroić lody na plastry grubości 3 cm i położyć na biszkopty. Włożyć do zamrażalnika.
  2. Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę a żółtka ubić z cukrem na białą  masę, dodać pianę i ostrożnie wymieszać.
  3. Masę delikatnie wyłożyć na lody. Posypać cukrem pudrem a na to płatki migdałów.
  4. Zapiec suflet w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 2 do 3 minut.
  5. Podgrzać nalewkę malinową w kąpieli wodnej.
  6. Od razu po wyjęciu z piekarnika zapieczonych lodów, udekorować je kandyzowanymi wiśniami, polać nalewką malinową, zapalić i podać.(Alkohol żeby płonąc musi mieć 40 %, gorące dania nigdy nie polewa się alkoholem prosto z butelki, należy go wcześniej podgrzać.)

6 komentarzy:

Szana pisze...

bardzo podoba mi sie ten przepis,
pozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com

S.B. pisze...

ciekawy pomysł :) ciekawa jestem jak wygląda w środku...

Unknown pisze...

A to niespodzianka ;) Polecam wypróbowanie przepisu :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Wspaniały! Podziwiam i pozdrawiam:)

Ola pisze...

Również nie zostaje mi nic innego jak wychwalać!

Monia pisze...

hej:) super przepis:) proszę o wklejenie banerka bezpośrednio we wpisach:)