Składniki:
- 1 opakowanie lodów waniliowych
- 10 biszkoptów
- 12 dag cukru
- 6 białek
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 dag płatków migdałowych
- 8 wiśni kandyzowanych
- 4 szklanki nalewki malinowej
- 4 dag cukru pudru
Przyrządzenie:
- Żaroodporną miskę wyłożyć biszkoptami. Pokroić lody na plastry grubości 3 cm i położyć na biszkopty. Włożyć do zamrażalnika.
- Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę a żółtka ubić z cukrem na białą masę, dodać pianę i ostrożnie wymieszać.
- Masę delikatnie wyłożyć na lody. Posypać cukrem pudrem a na to płatki migdałów.
- Zapiec suflet w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 2 do 3 minut.
- Podgrzać nalewkę malinową w kąpieli wodnej.
- Od razu po wyjęciu z piekarnika zapieczonych lodów, udekorować je kandyzowanymi wiśniami, polać nalewką malinową, zapalić i podać.(Alkohol żeby płonąc musi mieć 40 %, gorące dania nigdy nie polewa się alkoholem prosto z butelki, należy go wcześniej podgrzać.)
6 komentarzy:
bardzo podoba mi sie ten przepis,
pozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
ciekawy pomysł :) ciekawa jestem jak wygląda w środku...
A to niespodzianka ;) Polecam wypróbowanie przepisu :)
Wspaniały! Podziwiam i pozdrawiam:)
Również nie zostaje mi nic innego jak wychwalać!
hej:) super przepis:) proszę o wklejenie banerka bezpośrednio we wpisach:)
Prześlij komentarz