Składniki:
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
300g sera tłustego Ekołukta
śmietana 12% 180g
3 żółtka
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z sodą, dodać ser i pozostałe składniki.
Idąc za radą mojej mamy nie dodaje cukru, ponieważ sprawia że ciasto
jest "ciężkie" i oponki nie są pulchne i mogą nie rosnąć. Zagnieść
dobrze ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wycinać
kółka, można zostawić całe, ale lepiej wycinać małe kółeczka w środku,
np. zakrętką. Malutkie kółeczka można usmażyć, albo również można znów
zagnieść. Smażyć na głębokim oleju na rumiano. Po usmażeniu wyłożyć na
papier, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Z racji, że oponki są bez
cukru, jeszcze gdy są bardzo ciepłe obtaczam je w cukrze pudrze z obu
stron.
3 komentarze:
W karnawale je zawsze piekę
Jak ja uwielbiam oponki mniam :))))
Pozdrawiam
Prześlij komentarz