środa, 14 listopada 2012

Oponki serowe


Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
300g sera tłustego Ekołukta
śmietana 12% 180g
3 żółtka
cukier puder

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z sodą, dodać ser i pozostałe składniki. Idąc za radą mojej mamy nie dodaje cukru, ponieważ sprawia że ciasto jest "ciężkie" i oponki nie są pulchne i mogą nie rosnąć. Zagnieść dobrze ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wycinać kółka, można zostawić całe, ale lepiej wycinać małe kółeczka w środku, np. zakrętką. Malutkie kółeczka można usmażyć, albo również można znów zagnieść. Smażyć na głębokim oleju na rumiano. Po usmażeniu wyłożyć na papier, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Z racji, że oponki są bez cukru, jeszcze gdy są bardzo ciepłe obtaczam je w cukrze pudrze z obu stron. 



3 komentarze:

Anula pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anula pisze...

W karnawale je zawsze piekę

Mała kuchareczka pisze...

Jak ja uwielbiam oponki mniam :))))
Pozdrawiam