Składniki:
- 6 płaskich łyżek mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżka stołowa rumu
- 1 łyżka topionego masła
- 5 dag rodzynek
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- 25 dag kwaskowych jabłek
- 1 cytryna
- olej do smażenia
- cukier i cynamon
Przyrządzenie:
- W dużym naczyniu połączyć mąkę, sól, cukry, dodać rum lub arak, masło i rodzynki. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Wlać pół szklanki letniej wody. i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Odstawić na pół godziny.
- Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w krążki o grubości 1 cm. Skropić sokiem cytrynowym.
- Ubić białko na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Krążki jabłek zanurzyć w cieście.
- Rozgrzać olej we frytkownicy do 180 stopni. Wkładać po kolei krążki jabłek do tłuszczu i smażyć po obydwu stronach.
- Usmażone jabłka odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
7 komentarzy:
Ależ one pysznie wyglądają, chce się sięgnąć po jedno, a zaraz potem po drugie i po kolejne... Wspaniały przepis!
Lubię takie desery:)
oo jak ja lubie takie placuszki:))
przypominają mi smaki z dzieciństwa:)
Cudnie wyglądają, przypomniało mi się dzieciństwo! Ah :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za opinie :) Bardzo prosty przepis, który sama przyrządzałam w dzieciństwie dla rodzeństwa... Oczywiście wtedy jeszcze bez rumu ;)
ale mi zrobiłaś smaka :-) często robiło się u mnie w domu takie placuszki z jabłek. Są przepyszne. Pozdrawiam :-)
Hihi wybacz że Ci narobiłam smaczka, ale to większa motywacja, żeby zrobić i przypomnieć sobie ich smak :)
Prześlij komentarz