poniedziałek, 11 marca 2013

Szarlotka tutti frutti



Składniki:
3 szklanki maki
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki margaryny
pół kubka śmietany
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 białka
1/2 szklanki cukru pudru

1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić zagłębienie. Wrzucić margarynę, żółtka i zagnieść dobrze ciasto. Podzielić na 2 części z tym, że jedna musi być większa od drugiej. Rozwałkować na okrągłe placki. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć większy płat ciasta, wylepić także brzegi formy.

Jabłka obrać i pokroić drobno, wrzucić do rondelka, wlać sok z cytryny, wsypać cukier i dodać 1/4 szklanki wody. Dusić do miękkości, gdy woda wyparuje podsmażać jeszcze trochę i wsypać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Szybko wymieszać. 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, ubijać na błyszczącą masę.

Na ciasto wyłożyć masę jabłkową a na nią białka. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 min.

6 komentarzy:

ola in the kitchen pisze...

Mniam, mniam... wygląda pysznie!

Anonimowy pisze...

Patrz "U Edytki w Kuchni"-ta sama fotografia-czegoś tu nie rozumiem.Przepis słowo w słowo ten sam-wyglada na to,że to nie jest przez was pieczone.:)

Unknown pisze...

Anonimie obydwa blogi są moje, trzeba się zastanowić zanim coś napiszesz!

Unknown pisze...

Wystarczy spojrzeć na autora komentarzy, czy na stopke.

Unknown pisze...

słodko tu :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/pikantne-poledwiczki-z-grilla-z-pasta-pepperoni/

naleśniki przepis pisze...

och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)