poniedziałek, 7 stycznia 2013

Tort śmietankowo-wiśniowy


Składniki:



Biszkopt:


• 5 dużych jaj
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli


Masa śmietankowa:


  • 500 ml śmietany 36%
  •  1 opakowanie śmietanfix
  • 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
  • 1,5 kieliszka wódki
  • 3 kieliszki syropu wiśniowego Polska Róża
  • 0,5 kieliszka przegotowanej letniej wody
Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki syropu wiśniowego Polska Róża
Dodatkowo 


Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z cukrami. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Każdą część ciasta upiec osobno w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 20-25 minut. 

Przygotowując krem należy ubić schłodzoną śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i śmietanfix. Krem nie powinien być słodki, ponieważ ciasto będzie nasączone syropem, który je osłodzi.

Składniki ponczu do nasączenia dokładnie wymieszać. 

Biszkopt po upieczeniu podzielić na 3 płaty. Każdy nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Wierz również przykryć kremem i udekorować wiśniami. Ja użyłam wiśni z dżemu Polskiej Róży, ponieważ są one praktycznie całe i bardzo smaczne, ich smak można porównać do kandyzowanych wiśni.

Składniki lukru wysypać do szklanki i mieszać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Po wyjęciu z kąpieli odczekać chwilę, aby się lukier schłodzić. Udekorować nim tort. Wstawić do lodówki.


* ciekawostka

Żeby biszkopt przekroić równo do tego celu można użyć mocnej nici. Nić należy owinąć wokół biszkoptu, skrzyżować i ciągnąć aż biszkopt będzie przecięty.

2 komentarze:

Szana pisze...

przecinam biszkopt nicią, dla mnie to idealna opcja! :)
pozdrawiam ciepło,
Szana!

Kulinarnyblog.pl pisze...

Wygląda mega apetczynie.

P.S. Zapraszam również do obejrzenia moich przepisów kulinarnych