poniedziałek, 3 września 2012

Sernik chałwowy


Składniki

Spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki, nieubitej
  • 400 g chałwy (użyłam chałwy o smaku waniliowym Odra)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń (użyłam budyń śmietankowy WINIARY)
 
Wykonanie :
  1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz masło siekamy nożem. Dodać jajko i zagniatać. Rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia). Potem wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15-20 minut.Na podpieczony spód nakładać masę serową.
  2. Wykonanie masy serowej : Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę sztywną. Żółtka ubić z cukrem, dodać pokruszoną i rozdrobnioną widelcem chałwę oraz zmielony ser. Dodać śmietankę oraz budyń. Dobrze wyrobioną masę połączyć delikatnie z pianą z białek. Całość przelać na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.

13 komentarzy:

Paulina K. pisze...

Uwielbiam sernik ;)

Unknown pisze...

Ja też. Tym bardziej z chałwą :)

piotej pisze...

mniam;) taki sernik to bym zjadł.

Magdalens. pisze...

Uwielbiam chałwę, kocham serniki, biorę!;)

Unknown pisze...

:)

ola in the kitchen pisze...

Smaczny serniczek :]

Unknown pisze...

Oj tak, bardzo smaczny, a dla wielbicieli chałwy najlepszy pod słońcem :)

Dorota pisze...

widzę, że ktoś tu lubi chałwę ;)

WolneLitery pisze...

Uwielbiam chałwe :)

Unknown pisze...

Dorotko uwielbiam, szkoda, że za jednym razem dużo chałwy nie można zjeść ;)

chantel pisze...

dwie smakowitości w jednym - sernik i chałwa :) super :)

Kuchnia Caroline pisze...

Pyszności :)

Unknown pisze...

Oj tak :)