poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ciasto jamajskie

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe banany
  • rodzynki 
  • orzechy
  • polewa czekoladowa
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Wrzucić rozgniecione na papkę banany i wymieszać z mąką.
  2. Białka ubić na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać. 
  4. Mokre składniki dodać do ugniecionego ciasta i wlać mleko, wrzucić bakalie. 
  5. Wszystko dobrze wymieszać, wylać do formy i piec około 50 w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  6. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, potem polać polewą.


6 komentarzy:

whiness pisze...

O, bardzo apetycznie wygląda. :) Zresztą sama nazwa "jamajskie" kojarzy mi się bardzo przyjemnie... :)

Magda pisze...

kuszace ciasto!:)

Unknown pisze...

Przepis dostałam od mojej siostry, sama zjadłam jej tego ciasta baaardzo dużo :)

Ola pisze...

"jamajskie" ciekawa nazwa ;) i ciasto samo w sobie też!

Arvén pisze...

Urocza nazwa i przyjemne ciasto :)

zufik pisze...

A to ciekawe ciacho!:)