Składniki:
3 szklanki maki
3/4 kostki margaryny
pół kubka śmietany
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę
przesiać na stolnicę. Wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do
pieczenia. Zrobić zagłębienie. Wrzucić margarynę, żółtka i zagnieść
dobrze ciasto. Podzielić na 2 części z tym, że jedna musi być większa od
drugiej. Rozwałkować na okrągłe placki. Tortownicę wysmarować tłuszczem
i posypać bułką tartą. Wyłożyć większy płat ciasta, wylepić także
brzegi formy.
Jabłka
obrać i pokroić drobno, wrzucić do rondelka, wlać sok z cytryny, wsypać
cukier i dodać 1/4 szklanki wody. Dusić do miękkości, gdy woda wyparuje
podsmażać jeszcze trochę i wsypać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Szybko
wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, ubijać na błyszczącą masę.
6 komentarzy:
Mniam, mniam... wygląda pysznie!
Patrz "U Edytki w Kuchni"-ta sama fotografia-czegoś tu nie rozumiem.Przepis słowo w słowo ten sam-wyglada na to,że to nie jest przez was pieczone.:)
Anonimie obydwa blogi są moje, trzeba się zastanowić zanim coś napiszesz!
Wystarczy spojrzeć na autora komentarzy, czy na stopke.
słodko tu :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/pikantne-poledwiczki-z-grilla-z-pasta-pepperoni/
och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
Prześlij komentarz