Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 3 dojrzałe banany
- rodzynki
- orzechy
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Wrzucić rozgniecione na papkę banany i wymieszać z mąką.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać.
- Mokre składniki dodać do ugniecionego ciasta i wlać mleko, wrzucić bakalie.
- Wszystko dobrze wymieszać, wylać do formy i piec około 50 w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, potem polać polewą.
6 komentarzy:
O, bardzo apetycznie wygląda. :) Zresztą sama nazwa "jamajskie" kojarzy mi się bardzo przyjemnie... :)
kuszace ciasto!:)
Przepis dostałam od mojej siostry, sama zjadłam jej tego ciasta baaardzo dużo :)
"jamajskie" ciekawa nazwa ;) i ciasto samo w sobie też!
Urocza nazwa i przyjemne ciasto :)
A to ciekawe ciacho!:)
Prześlij komentarz