Składniki:
3 szklanki maki
3/4 kostki margaryny
pół kubka śmietany
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę
przesiać na stolnicę. Wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do
pieczenia. Zrobić zagłębienie. Wrzucić margarynę, żółtka i zagnieść
dobrze ciasto. Podzielić na 2 części z tym, że jedna musi być większa od
drugiej. Rozwałkować na okrągłe placki. Tortownicę wysmarować tłuszczem
i posypać bułką tartą. Wyłożyć większy płat ciasta, wylepić także
brzegi formy.
Jabłka
obrać i pokroić drobno, wrzucić do rondelka, wlać sok z cytryny, wsypać
cukier i dodać 1/4 szklanki wody. Dusić do miękkości, gdy woda wyparuje
podsmażać jeszcze trochę i wsypać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Szybko
wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, ubijać na błyszczącą masę.