środa, 19 grudnia 2012

Jagodowa galaretka na pierzynce

Składniki:0,5 l soku z jagód (użyłam soku 100% Polska Róża ,ale można innego) 
3 łyżki cukru 
3 łyżeczki żelatyny 
mały kubek śmietanki 30 % 
1,5 łyżki cukru pudru (użyłam cukier firmy Kupiec)

Wykonanie:
Sok zagotować z cukrem. Odlać 1/3 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę. Dobrze wymieszać z sokiem. Przelać do salaterek i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Na spodku przełożyć połowę śmietanki i porcję stężonej galaretki. To samo zrobić z drugą częścią śmietanki i porcją galaretki. Od razu podawać.

Sernik błyskawiczny z rekinami

Składniki:

  • 1 opakowanie sernika błyskawicznego
  • paczka biszkoptów
  • 2 serki homogenizowane (ok. 250 ml)
  • 500 ml mleka zimnego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 opakowanie żelków Gusto - rekiny
Wykonanie: Mleko przelać do wysokiego naczynia, dodać sernik i miksować kilka minut. Dodać serki homogenizowane nadal miksując. Na spód tortownicy wyłożyć biszkopty. Wyłożyć na nie masę serową.
Na masę serową ułożyć żelki. Zalać wcześniej przygotowaną, schłodzoną galaretką (moja była lekko ciepła i niestety  troszkę wsiąkła w sernik) Wstawić do lodówki na około 2 godziny